Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Moerbeke
Deelgemeente Moerbeke
Straat Pereboomsteenweg
Locatie Pereboomsteenweg 43, Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Moerbeke (adrescontroles: 01-11-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Moerbeke (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Bescheiden boerenhuisje van drie traveeën onder zadeldak (pannen), uit begin 20ste eeuw. Rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen banden en versieringsmotieven. Een rij sierankers met lange schieter onder de getrapte daklijst. Gewitte bakstenen achtergevel met smalle rechthoekige vensters met houten latei en een luik aan weerszij van de deur. Gebetonneerde houten pomp op het achtererf tegenover de achterdeur. Voorts een lange dwarsschuur en stallen onder zadeldak (pannen); middendeel met horizontale bebording en de twee uiteinden in baksteen en snelbouwsteen. Erfgevel onder dakoverstek op houten schoren. Brede rechter zijgevel met vier staldeuren onder top met verticale houten bebording midden voorzien van een hoog zolderluik.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Moerbeke

Moerbeke (Moerbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.