erfgoedobject

Bijgebouwen van kasteel Lippens

bouwkundig element
ID
34321
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34321

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige paardenstallen, koetshuis en huis van de paardenknecht afhangend van kasteel Lippens en gelijktijdig met het kasteel gebouwd circa 1879. Zijdelings aan de straat palend U-vormig gebouw van bak- en natuursteen met eclectische inslag onder snijdende leien schilddaken. Woning van de paardenknecht in het rechter risaliet; hoekhuis met straatgevel van twee traveeën voornamelijk opvallend door de polygonale torenspits op de brede uitkragende erker van de bovenverdieping. Omlijste deur onder een balkon op steekboogvormig kraagstuk; bekronend dakvenster in een tuitgevel op schouderstukken, eindigend op een afgewerkt topstuk met ijzeren bekroning. Een gelijkaardig uitgewerkt dakvenster met omlijste oculus markeert beide uitspringende hoekrisalieten van de brede zijgevel. Pomp tegen de zijtravee van het linker risaliet met twee steekboogvormige koetspoorten. Vlak omlijste rechthoekige staldeuren met vierkante bovenlichten en sierlijk uitgewerkt ijzeren beslagwerk tegen de deuren. Links aansluitende deels ommuurde rechthoekige moestuin voorheen met serres.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bijgebouwen van kasteel Lippens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.