erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
34325
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34325
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen en midden op het erf ingeplant boerenhuis. Bakstenen breedhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Verankerde en gewitte lijstgevel op gepikte plint met schijnvoegen. Rechthoekige vensters met houten bolkozijnen een groene luiken met hartvormige lichtopening. Rechthoekige deur reikend tot de bovendorpelhoogte van de twee opkamervensters rechts (ten noordwesten). Vlakke bepleisterde deuromlijsting en een in acht gedeeld bovenlicht met diefijzers aan de binnenzijde. Aflijnende geprofileerde daklijst. Twee keldergaten in de rechter zijgevel en een kleine gewitte lage annex onder pannen zadeldak, vermoedelijk rest van een bakoven. Getoogd zoldervenster met bakstenen druiplijst in de linker zijgevel. Vergrote vensters in de achtergevel. Breed pannen afdak op houten schoren boven de twee achterdeuren.

Op het achtererf parallel aan het boerenhuis opgerichte bedrijfsvleugel met dwarsschuur geflankeerd door staldeuren met houten latei. Zadeldak (pannen) met brede geknikte dakoverstek.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.