Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Eenvoudige rechthoekige bakstenen wegkapel met neogotische inslag. Hardstenen gevelsteen met opschrift rechts boven de gepikte plint: "1880/ AAN O.L. VROUW/ VAN LOURDES/ F. DE RYCK/ PASTOOR". Gerestaureerd circa 1980 bij het honderdjarig bestaan. Fijne achthoekige houten klokkenstoel met spits bekroond door kruis, op het pannen zadeldak boven de voorpuntgevel. Vernieuwde leien zadeldakkap tegen het spitsboogvormig spaarveld boven de rechthoekige vleugeldeur met getraliede rechthoekige deurlichten. Deels bepleisterd boogveld voorzien van geschilderd opschrift: "O.L.V. Onbevlekt Ontvangen B.V.O.". Smalle spitsboogvormige zijlichten met kleine roedeverdeling.

Houten altaar op bakstenen verhoog met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Diverse andere heiligenbeelden waarvan vier op een gepolychromeerde gesculpteerde console.

• VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, in Annalen van den Oud heidkundigen Kring van het Land van Waas, Deel 48, 1937, p. 13 1-132.
  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 1982, p. 92-93 .

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke