erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
34336
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34336

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige café-winkel, douanierslogement en weegbrug, naar verluidt vroeger zogenaamd "Op de Weegbrug". IJzeren toegangshek, smal erf met aanhorigheden achteraan palend aan de Moervaart. Dorpswoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen gevels op breukstenen plint en met rechthoekige muuropeningen. Beide deuren in een vlakke gecementeerde omlijsting met oren. Nieuw houtwerk en luiken voor de vensters. Twee rondboogvormige zoldervensters in de straatpuntgevel van drie traveeën. Jaartal 1936 in de cementering naast de topanker van de achtergevel. Aan de straat gebouwd bakstenen bedrijfsgebouw met pannen zadeldak voorzien van poorten met houten latei in de erfgevel.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1993


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34336 (Geraadpleegd op 24-06-2021)