erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
34348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34348
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenhuis in deels omhaagde boomgaard. Woonhuis aan de straat van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de 18de eeuw. Aangepaste, bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige deur en vensters met houten latei en luiken. Aflijnende architraaflijst en geprofileerde daklijst. Linker zijgevel met vlechtingen, smal benedenvenster met sponning en kleine zoldervensters. Op de linker achterhoek aanleunende vroegere broodbakoven (oven verwijderd) en zandhok. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op moerbalken. In de woonkamer deels bewaarde plint van drie rijen blauwe zogenaamd "Delftse" tegels; ook bewaard aan weerszij van de schouw in de vroegere open haard. Slaapkamer, overwelfde kelder en opkamer met bewaarde rode tegelvloer. Pomp op het achtererf.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34348 (Geraadpleegd op )