Tuinkapel van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo

Historiek

Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Stichting van het klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo door pastoor G.D. Van Rossen bij een in 1833 opgerichte zogenaamde "werkschool" voor meisjes ondergebracht in een bestaande burgerwoning. In 1845 startte de congregatie met een godshuis of hospice voor behoeftige vrouwen en in 1849 met een kostschool. In 1850 werden aan de straat nieuwe kloostergebouwen met school opgetrokken voorzien van een achter aansluitende eenbeukige kapel. Circa 1867 werd rechts van deze gebouwen een nieuw godshuis opgetrokken. Kloosterkapel in 1875 verlengd met toevoeging van een kruisbeuk. Herinrichting van de kapel in 1951. Nogmaals vernieuwing van de binnenafwerking in 1982 zodat enkel het volume nog teruggaat tot de 19de eeuw. De kloostergebouwen verkregen in 1950 een nieuw eenvormig uitzicht aan de straat door het aanbrengen van een bakstenen gevelparement met enkele puntgevels die de doorlopende lijstgevel onderbreken.

Beschrijving

Enkel de tuinkapel in de achterliggende beboomde hof van het gebouwencomplex is architecturaal interessant. Roodgeschilderde neogotisch getinte rechthoekige bakstenen kapel van drie traveeën met polygonale sluiting onder leien zadeldak, gebouwd in 1873. Grijsgeschilderde gecementeerde plint en crêmekleurig geschilderde versnijdingen aan de steunberen. Spitsboogdeur in de voorpuntgevel tussen gekoppelde steunberen, op de hoeken verhoogd en met kegelvormige bekroningen. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in de rondboognis onder het op een console uitkragend polygonaal en kegelvormig afgewerkt topstuk. Tegen de zijgevels en achterzijde van de kapel in 1887 aangebrachte gevelkapelletjes van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geschilderde spitsboognisjes met gewitte beeldhouwwerkjes achter beglaasde ijzeren nisdeur.

Interieur

Kapelinterieur met kruisriboverwelving verrijkt met stucsluitstenen en ribben aanzettend op slanke diensten met bladkapiteel. Houten lambrisering versierd met spiegels en ovalen met florale motieven. In de sluiting geplaatste imitatiegrot van 1884 met beeld van Maria Onbevlekte Ontvangenis en knielende Sint-Bernadette.

• VERVAET A., De zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Wachtebeke 1841-1991, Wachtebeke, 1991.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke