Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype met drie bouwlagen onder een afdekkend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); oudere kern(en) vermoedelijk uit de 17de eeuw (?), met een lagere bouwlaag verhoogd en volledig aangepast in de 19de eeuw.

Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel op een hardstenen plint. Begane grond van vijf traveeën met rechthoekige vensters in een vlakke arduinen omlijsting onder geprofileerde druiplijst. Rechthoekige arduinen deuromlijsting met verdiepte schachten en neuten, onder gestrekte druiplijst op muizentand en gegroefde consoles met drup. Bovenverdieping van vier traveeën met breedteverschil tussen penanten: rechthoekige vensters in geriemde stucomlijsting voorzien van uitgewerkte sluitsteen. Eenvoudige aflijnende kroonlijst. Gedeeltelijk zichtbare manke linkerzijpuntgevel met bouwnaad, voormalige dakhelling, zandstenen speklagen en gedichte luiken in een zandstenen omlijsting.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde