erfgoedobject

Kalvebrug

bouwkundig element
ID
34363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34363

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kalvebrug
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Kalvebrug
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. Moervaart, Zuidlede (reeds in 1379 rechtgetrokken) en andere waterlopen in de Moervaartdepressie waren van belang onder meer voor het vervoer van turf en brandhout naar Gent. De exploitatie van de veen- en turfgronden was één van de voornaamste economische activiteiten te Moerbeke in de middeleeuwen.

De brug dateert uit het interbellum en werd circa 1945 hersteld en gedeeltelijk vernieuwd na oorlogsschade.

De bruggenhoofden bestaan uit baksteenmetselwerk met arduinen delen (dekstenen, afdekking balustrade, rechte hoekblokken). Val met rijdek(hout) is opgehangen aan een bovenbouw bestaande uit een stalen hameipoort (hameistijlen = geklonken kokerbalken met ronde openingen in de zijplaten en met breed uitlopende basis, door middel van bovenkoppelbalk verbonden) met een balans bestaande uit hoofdliggers (profielbalken met volle lijfplaten) door middel van kruisverbanden (open liggers) met elkaar verbonden. De Hameipoort heeft een boogvormige verstijving (open constructie). De valconstructie heeft geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. De handbediening werd vervangen door hydraulische bediening. De hendels ontkoppeling bevinden zich aan weerszijden van het rijdek. De dukdalven en geleiders zijn van hout.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002180, Kalvebrug.
Auteurs :  De Schepper, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kalvebrug [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34363 (Geraadpleegd op )