Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Oorspronkelijk klooster gesticht door de Dames Bernardinnen van Oudenaarde, sinds 1927 "klooster en meiskesschool" van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, heden Sint-Laurensschool, vrije lagere basisschool van de broeders van Liefde van Zelzate.

Kloosterhuis en rechts zijdelings naast de ommuurde speelplaats ingeplant schoolgebouw, van 1904. Eenvoudige bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat); oorspronkelijke klokkenstoel verdwenen. Travee-indeling door bakstenen lisenen en aflijnende baksteenfries onder de gootlijst; getoogde muuropeningen. Boven de centrale deur van het kloosterhuis, beglaasde gevelnis met beeld van de Heilige Vincentius met drie kinderen.

• STROBBE A., Geschiedenis van een klein grensdorp, Overslag, 1972-73, p. 89-94.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke