Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis, naar verluidt vroeger tweegezinswoning en pastorie van Overslag. Deels omhaagd en door betonplaten afgesloten met gras begroeid erf, grenzend aan de parochiekerk van Overslag. Naar het zuidwesten georiënteerd woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde bepleisterde en geschilderde voorgevel op grijsgeschilderde plint (onder meer imitatienatuursteen). Rechthoekige vensters op arduinen dorpels, met rolluikkasten en rondboogdeuren met bovenlicht (in eerste travee gedicht). Aflijnende geprofileerde architraaflijst. Gewitte bakstenen achtergevel met rechthoekige deur en dito vensters met luiken. Beraapte zijgevels met bepleisterde hoekkettingen. Ten zuidwesten achter mestvaalt: bakstenen dwarsschuur met stallen onder zadeldak (pannen) uit eind 19de eeuw. Brede dakoversteken op houten schoren. Twee ronde uilengaten in de rechter zijgeveltop. Ten noordoosten lagere kleinere stalvleugel met gewitte erfgevel. Staldeuren met houten latei onder de geknikte dakoverstek.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke