erfgoedobject

Hoeve De Werfstruyck

bouwkundig element
ID
34419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34419
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Werfstruyck
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve voorheen zogenaamd "De Werfstruyck". Tijdens het ancien régime toebehorend aan de abdij van Loos (bij Rijsel) en reeds vanouds met een dreef, thans populierendreef, verbonden met Volpenswege (zie 18de-eeuwse kaarten). Gelegen aan de bocht van de Oostwatergang, een aftakking van de Burggravenstroom, de grens vormend met de gemeenten Ertvelde en Oosteeklo.

Hoeve met losstaande bestanddelen, vernieuwd in de 19de eeuw. Ten zuiden, eenvoudig boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), naar verluidt jaartal 1865 in zolderbalk. Verankerde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummers 417 en 1793.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Werfstruyck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34419 (Geraadpleegd op )