Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Evergem

• Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

is beschermd als monument Hoeve met omgrachtingen en populierendreef

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve met omgeving

Beschrijving

Fraaie hoeve met losstaande bestanddelen op met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde toegangspoort van het meervoudig omwalde erf.

Ten westen, imposante poort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek.

Ten noorden, mooi boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), geschilderd jaartal 1687 boven de deur. Bakstenen gevel op grijsgeschilderde plint met aflijnende geprofileerde daklijst. Beluikte, geschilderde zandstenen kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Rechthoekige deur in grijsgeschilderde vlakke omlijsting; bovenlicht met kleine roeden. Uiterste travee met kloosterkozijn, rechter travee mogelijk later toegevoegd.

Interieur. Grote schouw, beschilderde balklaag. Ten oosten, grote dwarsschuur afgedekt met zadeldak (voorheen stro, nu met golfplaten) met in het dak verhoogde doorrit. Ervoor mestvaalt.

In noordwestelijke hoek, groot bakhuis van het samengestelde type. Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen.

• RYSERHOVE A., Oud Sleidinge, in Ons Meetjesland, XII, 4, 1979, p. 188.

Auteurs: Lanclus, Kathleen