Beschrijving

Fraaie hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde toegangspoort van het meervoudig omwalde erf.

Ten westen, imposante poort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek.

Ten noorden, mooi boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), geschilderd jaartal 1687 boven de deur. Bakstenen gevel op grijsgeschilderde plint met aflijnende geprofileerde daklijst. Beluikte, geschilderde zandstenen kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Rechthoekige deur in grijsgeschilderde vlakke omlijsting; bovenlicht met kleine roeden. Uiterste travee met kloosterkozijn, rechter travee mogelijk later toegevoegd.

Interieur. Grote schouw, beschilderde balklaag.

Ten oosten, grote dwarsschuur afgedekt met zadeldak (voorheen stro, nu met golfplaten) met in het dak verhoogde doorrit. Ervoor mestvaalt.

In noordwestelijke hoek, groot bakhuis van het samengestelde type. Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen.

• RYSERHOVE A., Oud Sleidinge, in Ons Meetjesland, XII, 4, 1979, p. 188.

Auteurs: Lanclus, Kathleen