Watergesticht voor Dames

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kneippgesticht voor dames

Beschrijving

Psychiatrische centra Sleidinge. Sedert 1950 zogenaamd Geneeskundig Instituut "Mater Dei". Voorheen zogenaamd "Watergesticht voor Dames", vroeger ook zogenaamd "Maison St. Sebastien", gesticht in 1888 onder leiding van Dr. A. Ruyssen.

Vanaf 1893 waterkuurinrichting of Kneipp gesticht voor dames, als tegenhanger van het "St.-Jozefinstituut" voor mannen (zie Weststraat nummer 135). Uitgebreid met laboratorium in 1932 en nieuwe bouw in 1949-50 naar ontwerp van architect E.F. Callebaut, onder meer het hoekgebouw Langendam met hoofdingang, en in 1965.

Oudste behouden gedeelte (eind 19de eeuw) met bakstenen straatgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) in neoromaanse stijl, vernieuwde kapel op bovenverdieping. Travee-indeling door lisenen, onder de gootlijst verbonden door boogfries. Getoogde benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters met deelzuiltje en oculus. Tot voor enkele jaren, voortuintje afgesloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes.

• DE ROO U., Het Kneippinstituut in Sleidinge en zijn bezieler dokter Ruyssen , in Heemkundige bijdragen uit het Meetiesland, 1, 4, 1987, p. 148-151.

Auteurs: Lanclus, Kathleen