• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenwoning

Beschrijving

Hoevetje met losstaand boerenhuis ten westen en dienstgebouw ten oosten van kleine grasboomgaard afgesloten met ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes.

Boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, tot 1955 stro, nok loodrecht op de straat) met gekalkte gevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Rechthoekige vensters met groene luiken met lichtopening. Getoogd deurtje in vierde travee. Gelijkaardige gedichte deurtjes in tweede en vijfde travee, eerst genoemde naar verluidt van vroegere weefkamer. Rechter zijgevel met schaarse sporen van vlechtingen. In het derde kwart van de 20ste eeuw achter aangebouwde keuken met hoge schoorsteen.

Interieur. Goed bewaarde woonkamer met houten tochtwand, drie gekoppelde deurtjes naar respectievelijk slaapkamer, opkamer en kelder, grote schoorsteen en eiken balklaag met versierde en van slof voorziene moerbalk.

Schuur met stallen onder zadeldak (eternitpannen en golfplaten, nok loodrecht op de straat) uit de 19de en de 20ste eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen