erfgoedobject

Brouwershuis

bouwkundig element
ID
34489
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34489

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de straat palend alleenstaand voormalig brouwershuis, eerst eigendom van de familie Imschoot, door aankoop in 1890 van de familie Ongena. Twee decoratieve ijzeren kettingen vertrekkend aan de plinthoeken van de gevel en opgehangen aan acht hardstenen paaltjes voor de gevel. Ruim dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak (kunstleien, nok evenwijdig aan de straat) gebouwd circa 1840, later in de 19de eeuw aangepaste voorgevel. Horizontaliserende, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en hardstenen plint. Benedenvensters met luiken en diamantkopsluitstenen tussen imitatiebanden. Bovenvensters op cordonlijst en in geprofileerde stucomlijstingen met versierde sluitsteen. Brede deur in eenvoudig geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en onder rechte kroonlijst (nieuw houtwerk). IJzeren schoenkrabber rechts in de plint. Breed aflijnend hoofdgestel met getande kroonlijst op stucconsoles. Aangepast interieur.

Bijbehorende brouwerijgebouwen gesloopt.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwershuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34489 (Geraadpleegd op )