erfgoedobject

De witte hoeve

bouwkundig element
ID
34515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De witte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens de bewoners zogenaamd De witte hoeve. IJzeren toegangshek aan betonnen pijlers in de haag aan de straat. Achterin gelegen noordelijk georiënteerd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Linker zijpuntgevel met vlechtingen, rechter zijgevel nieuw opgebouwd.

Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Rechthoekige deur en getraliede rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel en sporen van vlakke bepleisterde omlijstingen, opkamervenster in de linker travee (in het noordoosten). Een gedichte lage korfboogdeur uiterst rechts in de voorgevel. Steekboogvormig zoldervenster met sponning en duimen in de linker geveltop. Bakoven in de achterkeuken naast het toegevoegd achterhuis met afzonderlijk zadeldak. Bewaarde houten zoldering met boomstam als moerbalk. Ten oosten lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), aan weerszij met geknikte dakoverstek. Twee licht verhoogde schuurpoorten en diverse staldeuren in de aangepaste erfgevel.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De witte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34515 (Geraadpleegd op )