Burgerhuis De Lombaard

Beschrijving

Heden ensemble van twee bouwlagen bestaande uit links een oorspronkelijk diephuis van drie traveeën onder een zadeldak (pannen) in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de 16de of de 17de eeuw, voorheen "de Lombaard", een bank voor geldwissel en leningen uitgebaat door Lombarden, later afgeschaft en in 1620 vervangen door de "Berg van Barmhartigheid", Frederik de Merodestraat nummer 67; rechts een aansluitend breedhuis van drie traveeën onder een pseudo-mansardedak, in neotraditionele stijl opgetrokken na 1943.

Linker diephuis. Verankerde trapgevel (acht treden en topstuk) gerestaureerd met witte natuursteen voor verhoogde sokkel, waterlijsten, stijlen en dorpels van de kruiskozijnen. Gedeeltelijk behouden dagkanten en zandstenen hoek- en negblokken. Tweeledige top gemarkeerd door waterlijsten en speklagen; rechthoekig middenluik tussen flankerende kleinere zijluiken, erboven luikgat en gedicht balkgat.

Interieur. Gelijkvloerse verdieping met 18de-eeuwse stucplafonds, marmeren schouw uit de tweede helft van de 19de eeuw met 18de-eeuwse schouwmantel; bovenverdieping met bewaarde balken met sloffen uit de 16de of de 17de eeuw, witmarmeren schouw in rococostijl, uit de 18de eeuw.

Rechterpand. Volgens foto's van circa 1943 voorheen met verankerde bakstenen voorgevel van twee bouwlagen en drie traveeën, met aangepaste getoogde muuropeningen, behouden dagkanten en steigergaten.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief, Varia 6/140: UYTTERHOEVEN J., Het huis de Lombaard in de Peperstraat, in Gazet van Mechelen, 26-27 januari 1963.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde