Burgerhuis De Lombaard

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Kanunnik De Deckerstraat
Locatie Kanunnik De Deckerstraat 26, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Lombaard

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis De Lombaard: linkerdeel
gelegen te Kanunnik De Deckerstraat 26 (Mechelen)

Deze bescherming is geldig sinds 24-01-1985.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Heden ensemble van twee bouwlagen bestaande uit links een oorspronkelijk diephuis van drie traveeën onder een zadeldak (pannen) in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de 16de of de 17de eeuw, voorheen "de Lombaard", een bank voor geldwissel en leningen uitgebaat door Lombarden, later afgeschaft en in 1620 vervangen door de "Berg van Barmhartigheid", Frederik de Merodestraat nummer 67; rechts een aansluitend breedhuis van drie traveeën onder een pseudo-mansardedak, in neotraditionele stijl opgetrokken na 1943.

Linker diephuis. Verankerde trapgevel (acht treden en topstuk) gerestaureerd met witte natuursteen voor verhoogde sokkel, waterlijsten, stijlen en dorpels van de kruiskozijnen. Gedeeltelijk behouden dagkanten en zandstenen hoek- en negblokken. Tweeledige top gemarkeerd door waterlijsten en speklagen; rechthoekig middenluik tussen flankerende kleinere zijluiken, erboven luikgat en gedicht balkgat.

Interieur. Gelijkvloerse verdieping met 18de-eeuwse stucplafonds, marmeren schouw uit de tweede helft van de 19de eeuw met 18de-eeuwse schouwmantel; bovenverdieping met bewaarde balken met sloffen uit de 16de of de 17de eeuw, witmarmeren schouw in rococostijl, uit de 18de eeuw.

Rechterpand. Volgens foto's van circa 1943 voorheen met verankerde bakstenen voorgevel van twee bouwlagen en drie traveeën, met aangepaste getoogde muuropeningen, behouden dagkanten en steigergaten.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief, Varia 6/140: UYTTERHOEVEN J., Het huis de Lombaard in de Peperstraat, in Gazet van Mechelen, 26-27 januari 1963.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kanunnik De Deckerstraat

Kanunnik De Deckerstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.