Hoeve Grote Most

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Grote Most

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve de Grote Most

Beschrijving

Voorheen omgrachte hoeve zogenaamd de Grote Most. Het "goed ter Most" was een leen gehouden van het hof van Dendermonde gelegen op de wijk Ertbuur en waarvan de oudst bekende vermelding dagtekent van 1518. Genoemd naar het oud geslacht van der Most of naamgeving afkomstig van een oud toponiem (most = poel). Volgens cartografische bronnen bevond zich in het oostelijk deel van het onregelmatig omgracht erf een cirkelvormig perceel omgeven door een brede walgracht, de mote of het vroeger opperhof met kasteel. Afgebeeld op een kaart van F.B. Horenbault van 1583. Als site hoogstwaarschijnlijk opklimmend tot de late middeleeuwen. Eind 16de eeuw en in de 17de eeuw eigendom van de familie Utenhove.

Heden hoeve met losse bestanddelen. Achterin gelegen georiënteerd boerenhuis van zes traveeën met links twee aansluitende traveeën van de vroegere paardenstallen, onder zadeldak (pannen), minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar met 20ste-eeuwse aanpassingen. Verankerde en heden gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint, vroeger okergeel gekalkt. Nieuwe storende vensteropeningen. Rechthoekige deur met gemetste tussendorpel en getralied gedeeld bovenlicht. Rond luchtgat boven de staldeur. Geknikte dakoverstek op houten schoor. Bakoven vroeger in het nu vernieuwde achterhuis.

Aan weerszij van het voorerf een bakstenen bedrijfsgebouw met zadeldak (respectievelijk pannen links en golfplaten rechts) met 20ste-eeuwse aanpassingen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 368.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I, Laarne, Gent, 1889, p. 56.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen I, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 21, Gent, 1983, p. 235.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 320.

Auteurs: Verbeeck, Mieke