Raveschoothoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Raveschoothoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Raveschoothoeve

Beschrijving

Raveschoothoeve, teruggaand op het "goed of hof te Raveschoot", een heerlijkheid gelegen op het vroegere grondgebied Kalken en reeds vermeld in een document van 1228. Aanvankelijk zouden de graven van Vlaanderen er een jachtslot bezeten hebben, nadien toebehorend aan de heren van Dendermonde en vermoedelijk vernietigd in 1452. Op een onbekend tijdstip omgevormd tot een belangrijke pachthoeve die eind 18de eeuw in bezit was van de Gentse familie Piers. In de 18de eeuw bezat de hofstede nog een binnen- en buitengracht en een noordelijke en oostelijke eikendreef, heden veldwegen.

Heden enkelvoudig rechthoekig omgrachte hoeve met losse bestanddelen en ijzeren toegangshek aan dito pijlers aan de zuidelijke walgracht tegenover het woonhuis. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën, onder zadeldak (leien); jaarankers 1767 op de rechter zijgevel. Verankerde en gewitte bakstenen gevels, voorgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen en met rechthoekige muuropeningen. Vensters met hardstenen lekdrempel en groen en witgeverfde luiken. Deur in vlakke bepleisterde omlijsting.

Ten westen bakstenen bedrijfsgebouw met pannen zadeldak. Voorts recente bijgebouwen zonder noemenswaardigheden.

• Rijksarchief Gent, Piers de Raveschoot, nummer 635.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I, Kalken, Gent, 1889 p. 6, 15-16.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 32, Gent, 1990, p. 151.
  • SCHEPENS E., Enige gegevens over de heerlijkheid Raveschoot, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XXVII, 1990, p. 79-95.
  • SCHEPENS E., Het leen- en renteboek van het leenhof en van de heerlijkheid Raveschoot, omstreeks 1767, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XXVIII, 1991, p. 71-1 17.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Begin jaren 2000 werd een nieuwe boerenwoning gebouwd meer naar het noorden, waarna de oorspronkelijke boerenwoning werd gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els