Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen met achterin gelegen op het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 17de eeuw en grosso modo in originele toestand bewaard. Zijaandaken op schouderstukken met vlechtingen, rechts met topstuk. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Hanggoot midden onderbroken voor een getrapt dakvenster: zolderluik met latei op imposten, ovale topoculus en drie sierankers. Rechthoekige vensters met sponning, groene luiken, opkamervenster links zonder gekoppelde ontlastingsboogjes, beide andere vensters met. Lage korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, boog op uitspringende imposten, gegroefde sluitsteen onder gebogen kroonlijst. Gelijkaardige tweede deur zonder sluitsteen uiterst rechts. Gebogen zoldervenster met druiplijstje in de linker zijgeveltop. Later aangebouwd achterhuis.

Vrij gaaf en interessant interieur. Van west naar oost: vroegere opkamer of beste kamer. Gang met korfboogdeur naar de beste kamer, in bakstenen omlijsting met neggen; ernaast keldertrap achter houten luik en daarnaast stenen zoldertrap met kwartslag. Dubbele open haard tussen de woonkamerkeuken en slaapkamer. Woonkamer met korfboogvormige achterdeur. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op versierde moerbalken rustend op geprofileerde natuurstenen consoles.

Ten oosten op het voorerf bakstenen bedrijfsgebouw (dwarsschuur, stallen en wagenhuis) onder zadeldak (pannen) met verhoogde schuurpoort.

Auteurs: Verbeeck, Mieke