Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Op de plaats van het "Lovendegems Goed", een leen van de heerlijkheid van ter Straaten, zelf een leen van de Oudburg van Gent, waarvan de zetel te Lovendegem gevestigd was. Het "goed" werd in 1846 verkaveld en verspreid onder verschillende personen. Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen); gelegen in een beboomde tuin afgesloten aan de straatkant met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde voorgevel met eenvoudige ordonnantie van het dubbelhuistype. Horizontaal geleed door puilijst en tot cordon doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige vensters met rolluikkasten en rechthoekige deur (+ treden).

• VERHOUSTRAATE A., Leenroerig overzicht van Aalter II, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 17, 1966, p. 98-99.

Auteurs: Lanclus, Kathleen