Biesemhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Biesemhof

Beschrijving

Heerlijkheid afhankelijk van de heerlijkheid Woeste. Minstens opklimmend tot de 16de eeuw. Oudst gekende eigenaar is Jan de Baenst. In 1684 platgebrand door Franse legers gevolgd door heropbouw. Gelegen op de grens van het vroegere Bulskampveld; vandaag aan de autostrade E40. Voorheen in rechthoekige omgrachting, sporen ervan ten zuiden van erf. Op met gras begroeid erf, afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, drie notelaars.

Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); uit de 18de eeuw. Gewitte gevel op grijsgecementeerde plint. Getoogde vensters met groen-witte luiken uit de 20ste eeuw, ter vervanging van kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Gebogen deurtje in uitspringende gecementeerde omlijsting op neuten met oren en gebogen kroonlijstje met bekronende oculus. Overkragend zadeldak rustend op witgeschilderde houten modillons. Rechts zijaandak met muurvlechtingen. Ten zuiden, aan vroegere walgracht met knotwilgen, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met rechthoekige inrijpoort, later vergroot. Ten noorden, achter het woonhuis, bakstenen bakhuis met muurvlechtingen in de puntgeveltjes.

• VERHOUSTRAATE A., Leenroerig overzicht van Aalter II , in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 17, 1966, p. 79-82.

Auteurs: Lanclus, Kathleen