Domein Blekkersbos

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Blekkersbos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitenverblijf Blekkersbos

Beschrijving

Landhuis, in 1904 gebouwd als buitenverblijf door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein genaamd Blekkervijver met siertuin, geometrisch drevenpatroon en vroegere productiebossen omgeven door afsluitingshaag. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield. Naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Hekpijlers met faiencesteentjes en initialen van de bouwheer VB op een arduinen topstuk.

Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak (leien). Gevelbekleding door middel van witgeglazuurde bakstenen met groene banden en met groengeglazuurde stenen geaccentueerde ontlastingsbogen. Inspringende middentravee met bordes, deur met flankerende vensters en op de bel-etage deurvensters met doorlopend houten balkon, op blinde penant ruit met initialen V B. Afgekante hoektravee. Aan achtergevel, uitziend op aangelegde tuin, bevindt zich een serreconstructie onder het gebogen terras met balustrade. Aan linker zijgevel hoger opgetrokken traptoren en spitsdak voorzien van klokkenstoel met windvaan eveneens met initialen VB.

In het domein merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.

Auteurs: Lanclus, Kathleen