erfgoedobject

Buitenverblijf Blekkersbos

bouwkundig element
ID: 34576   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver, nu tot aan de E40. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield. Naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Hekpijlers met faiencesteentjes en initialen van de bouwheer VB op een arduinen topstuk.

Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak (leien). Gevelbekleding door middel van witgeglazuurde bakstenen met groene banden en met groengeglazuurde stenen geaccentueerde ontlastingsbogen. Inspringende middentravee met bordes, deur met flankerende vensters en op de bel-etage deurvensters met doorlopend houten balkon, op blinde penant ruit met initialen V B. Afgekante hoektravee. Aan achtergevel, uitziend op aangelegde tuin, bevindt zich een serreconstructie onder het gebogen terras met balustrade. Aan linker zijgevel hoger opgetrokken traptoren en spitsdak voorzien van klokkenstoel met windvaan eveneens met initialen V B.

In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Buitenverblijf Blekkersbos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34576 (Geraadpleegd op 09-07-2020)