erfgoedobject

Domein Blekkersbos

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34576
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34576

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitenverblijf Blekkersbos
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Blekkersbos
  Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Landhuis, in 1904 gebouwd als buitenverblijf door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein genaamd Blekkervijver met siertuin, geometrisch drevenpatroon en vroegere productiebossen omgeven door afsluitingshaag. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield. Naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Hekpijlers met faiencesteentjes en initialen van de bouwheer VB op een arduinen topstuk.

Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak (leien). Gevelbekleding door middel van witgeglazuurde bakstenen met groene banden en met groengeglazuurde stenen geaccentueerde ontlastingsbogen. Inspringende middentravee met bordes, deur met flankerende vensters en op de bel-etage deurvensters met doorlopend houten balkon, op blinde penant ruit met initialen V B. Afgekante hoektravee. Aan achtergevel, uitziend op aangelegde tuin, bevindt zich een serreconstructie onder het gebogen terras met balustrade. Aan linker zijgevel hoger opgetrokken traptoren en spitsdak voorzien van klokkenstoel met windvaan eveneens met initialen VB.

In het domein merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hovenierswoning

 • Is deel van
  Blekkervijverstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Domein Blekkersbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34576 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.