Café en afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huizen, café en afspanning

Beschrijving

Voormalig café en afspanning gebouwd in opdracht van brouwer Maenhout (Knesselare) tegenover het (nu gesloopte) station van Sint-Maria-Aalter. Sporen van de voormalige herbergnamen en opschriften zijn nog te lezen: "Café de la Gare", "Logement", "Diner eetmaal" en "In 't koopmans welvaren", "afspanning". Twee gelijke huizen aaneengebouwd in spiegelbeeldschema met afgekante hoektravee onder pannendaken; daterend van 1904. Bruine baksteen met banden rode steen op gecementeerde plint. Licht getoogde vensters en deuren. Gecementeerde banden met opschriften op de puilijst. Omlopend hoofdgestel met getrapte bakstenen modillons waartussen sgraffitopaneeltjes met bloemen. Aan zijgevel van voormalige afspanning bevinden zich nog twee ijzeren ringen voor de paarden.

• Gemeentearchief Aalter, Bouwvergunningen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen