erfgoedobject

Herberg Sint-Huybrecht

bouwkundig element
ID
34595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34595
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "Sint-Huybrecht" (in de 17de en de 18de eeuw), later aangepast en onder meer woonhuis en magazijnen van bouwstoffen firma Soudan. De herberg "Sint-Huybrecht" was de enige plaats aan de vaart halfweg tussen Gent en Brugge waar de hekpaarden van de bargie konden verwisseld worden. Volgens de lijst van herbergen van 1779 was de herberg eigendom van kanunnik van Outrive te Brugge.

Woning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige beluikte vensters en deur. Kroonlijst rustend op klossen.

Aanleunende stallen en bedrijfsgebouwen onder lager zadeldak, gebouwd in verschillende fasen. Bouwnaad na eerste vier traveeën en na knik in de gevellijn. Het eerste gedeelte is een verankerde witgeschilderde gevel en voorbij de gevelknik onbeschilderd. Drie grote rondboogpoorten, de centrale poort is een doorrit afgesloten door middel van ijzeren hek. Voorts aan de straatkant voorzien van halfronde venstertjes.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg Sint-Huybrecht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34595 (Geraadpleegd op )