erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
34598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34598
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd erf afgesloten met ijzeren hek. Achterin gelegen boerenhuis van vier (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw. Witgeschilderde lijstgevel op donkergroengeschilderde plint, naar het zuiden georiënteerd. Houten kozijnen met bruine luiken. Getoogd deurtje in bakstenen, eveneens groengeschilderde omlijsting op neuten, met oren en gebogen waterlijst. Sporen van gedichte deur in rechter travee. Zijaandaken, rechts afgewerkt met vlechtingen.

Steekpompje voor het later toegevoegde aanbouwsel links. Interieur. Geschilderde balkenzoldering met versierde slof van moerbalk en grote haard in de woonkamer; deuren naar slaapkamers, kelder, opkamer en keuken. In linker slaapkamer balk met inscriptie "12 meie 1745".

Ten zuiden, aan de straat gelegen schuur afgedekt met zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). In de erfgevel voorzien van centrale, in het dak hoger opgetrokken inrijpoort.

Ten noorden, bakhuis met nog bewaarde oven.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34598 (Geraadpleegd op )