erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 34600   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34600

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Open hoevetje met ten zuiden op begraasd erf boerenhuis en ten oosten bedrijfsgebouwtje.

Boerenhuis met witgeschilderde gevel van zeven traveeƫn op groengeschilderde plint onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); vermoedelijk uit de 18de eeuw. Sporen van platte banden, horizontaal en verticaal doorlopend. Houten kozijnen met bewaarde kleine roedeverdeling in rechter venster en groen-witte luiken. Deur in groengeschilderde bakstenen omlijsting. Toevoeging van een tweede deur in uiterst rechtste travee in de 20ste eeuw voor een tweede kleine woning. Sporen van muurvlechtingen in de linker zijgevel.

Later gebouwde stallen en schuurtje straat (19de eeuw) met wagenhuis, in het dak verhoogde inrijpoort en getoogde staldeurtjes, met roodgeschilderd houtwerk.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Aalter
    Aalter (Aalter)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34600 (Geraadpleegd op 17-10-2019)