erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
34609
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34609
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Als een deel van het verkochte Loveld door de eigenaar van der Stadt in cijnspacht gegeven in 1773 met verplichting voor de pachter tot het bouwen van een woonhuis, stokerij, schuren en stallen. Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de grens met Lotenhulle en in de nabijheid van de autostrade.

Boerenhuis met naar het zuidoosten gerichte witgekalkte gevel van zeven traveeën en één bouwlaag aan weerszij geflankeerd door stallen en afgedekt door zadeldak (pannen). Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint. Licht getoogde hoge ramen met rood-witgeschilderde luiken. Oorspronkelijke deur in eerste travee van woongedeelte gedicht en vervangen door rechthoekige deur in plaats van blinde schouwtravee Lijstje onder overkragend dakschild. Zijgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Twee rechtse traveeën naast woongedeelte waren oorspronkelijk van het wagenhuis (zie sporen van gedichte korfbogen). Ten zuiden, bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak met hoge centrale rechthoekige inrijpoort. Rechts ernaast stallen. Ten noorden, bakhuis met gewitte voorpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen, recentere aanbouwsels.

  • VERHOUSTRAATE A., Over het Stalinsgoed en de Ganzeplas te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 5, 1953, p. 191-198.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34609 (Geraadpleegd op )