• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Gerenoveerd boerenhuis van vijf en zes traveeën (voormalige stallen) en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Eén van de hofsteden op Loveld die H. van der Stadt, geneesheer te Gent, liet bouwen in de jaren 1770. Reeds in 1779 werd de hoeve verkocht aan K.F. Penneman. Zijn zoon Bruno Penneman had zijn buitenverblijf op deze hofstede en deed hier aan paardenfokkerij. Verankerde, bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters onder houten latei en bruine luiken. Rechthoekige deuren. Kroonlijst als gevelbeëindiging. Een klimmend dakvenster (vroeger laadvenster) bevindt zich boven de vroegere staldeur. Interieur. Bewaarde eiken zolderbalken en rode tegelvloer.

Ten noorden, achter het woonhuis, schuur en stallen met gecementeerde gevel onder pannendak. Ten oosten, bakhuis met paardenstal onder pannendaken.

• VERHOUSTRAATE A., Over het Stalinsgoed en de Ganzeplas te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland<:em>, Jaarboek nr. 5, 1953, p. 191-198.

Auteurs: Lanclus, Kathleen