• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Nog grotendeels omgrachte hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen ten noorden van het "Goed te Weibroek" en ten oosten van de "Jacquemijnsstede", beide eveneens omgracht. Boomgaard afgesloten door middel van ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste beschilderde bakstenen pijlers, rechts met getralied niskapelletje.

Ten oosten, boerenwoning met in de jaren 1950 gecementeerde lijstgevel van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Vijf houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling, in rechter travee van opkamer. Naast opkamervenster getoogd deurtje in gecementeerd omlijsting met hoek- en sluitstenen. Oorspronkelijk gewitte achtergevel van acht traveeën op gepikte plint uitziend op de oostelijke walgracht met wilgenbeplanting. Gelijkaardige houten bolkozijnen als in de voorgevel voorzien van luiken. Eenvoudig getoogd deurtje. Zichtbare koppen van moerbalken naast de muurankers. In linker zijgevel sporen van vroegere kleinere zijgevel met muurvlechtingen. Rechter zijgevel gecementeerd. Links zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. In woonkamer zijn twee moerbalken met rolwerkversiering bewaard.

Ten westen, bakstenen schuur onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); naar verluidt gedateerd 1884 maar aangepast in het derde kwart van de 20ste eeuw. Ten noorden, witgekalkte bakoven van het samengestelde type met behouden oven. Erachter begroeide aardappelkelder.

Auteurs: Lanclus, Kathleen