erfgoedobject

Hoeve Jezuïetengoed

bouwkundig element
ID
34620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34620
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jezuïetengoed
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de Brugse Vaart in het noordwesten van de gemeente. In 1659 kochten de jezuïeten van Mechelen de hoeve en omliggende gronden, deels als buitengoed. Zij ontgonnen de omliggende heidegronden. Pieter Van den Hecke werd in 1780 eigenaar van de hoeve. Geen sporen meer van de voormalige rechthoekige omgrachting rondom het woonhuis.

Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen voorzien van nieuwe bakstenen pijlers en populierendreef naar het erf, heden met siertuin voor het huis en gewit bakstenen hondenhok in koepelvorm.

Ten zuiden, in 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Vroegere toestand van het huis, zie schilderij van A. Laroy, bewaard in de hoeve. Linker zijgevel min of meer bewaard met sporen van verschillende bouwfasen; verankerde geveltop met oculus. Rechts, naast het huis, vroeger 'braskot', nu keuken, bakhuis en stal.

Ten zuidwesten, fraaie remise van het vroegere jezuïetengoed. Witgeschilderde gevels op gepikte plint onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 18de eeuw. Oostgevel van vijf traveeën geritmeerd door rondboogarcade met geblokte pilasters op de penanten, afgelijnd door gekorniste kroonlijst. Vermoedelijk drie linkerbogen later toegevoegd, naar verluidt boven de vroegere walgracht; zie verankering op rechtergedeelte en rechterzijgevel afgewerkt met muurvlechtingen.

Ten noorden, bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak (pannen); jaartal 1882 aangegeven door middel van muurankers in de westgevel. Travee-indeling gemarkeerd door lisenen met roodgeschilderde sierankers. Voor de uiterste rechtertravee oude linde.

Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok, witgeschilderd op gepikte plint.

  • STOCKMAN L. 1975: De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter, Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek 26, 158-171.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gekandelaarde zomerlinde bij Jezuïetengoed

  • Is deel van
    Aalter


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Jezuïetengoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34620 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.