Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie met ommuurde tuin, gelegen schuin tegenover de westgevel van de parochiekerk. Gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke (Aalter) in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Beraapte gevel met witomlijste vensters en deur met hoekblokken en sluitstenen, en arduinen dorpels op consooltjes. Behouden deur met bovenlicht. Gelijkaardige beraapte achtergevel uitziend op ommuurde tuin. Een plintsteentje naast de achterdeur vermeldt: "Pastore/ J.B . Gevaert/ Burgimagistro/ J.C. Soudan/ 1847".

Sober interieur met behoud van versierde schoorsteenmantel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen