Hoeve losstaande bestanddelen en kapel

Hoeve met losstaande bestanddelen en bakstenen wegkapel met klein voortuintje op westhoek van erf.

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, opgericht in 1875 door Felix Herteleer - Van der Kinderen als dank voor de genezing van zijn vrouw. Neogotische kapel met geschilderde puntgevel geflankeerd door overhoekse pijlers met pinakelbekroning. Spitsboogdeur met dito-waterlijst en topoculus. Bakstenen zij- en achtergevels afgeboord met tandlijst, eerst genoemde met spitsboogvenstertje. Binnenin imitatie-rotswand met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en kruisbeeld. Aan de bepleisterde wanden neogotische kruiswegtaferelen en plaasteren heiligenbeelden.

Ten noordwesten, boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) rustend op consoles, oude kern met 19de-eeuwse aanpassingen. Gecementeerde gevel met getoogd deurtje met twee bovenlichten geflankeerd door rechthoekige beluikte vensters (vernieuwd houtwerk). Klimmend dakkapelletje ter hoogte van de deurtravee. Rechts zijaandak met muurvlechtingen. Links vooruitspringend bouwvolume van twee bouwlagen, haaks ingeplant op het oudere huis. Op begane grond rondboogvormig tweelicht en getoogd bovenvenster met rolluikkast. Oculus in geveltop. Sierankers.

Rechts recenter zijaanbouwsel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen