Villa Cranenpoel

Gemeente Aalter

• Actualisatie Aalter (actualisaties: 27-05-2008 - 14-06-2008).
  • Adrescontrole Aalter (adrescontroles: 02-08-2008 - 02-11-2008).
  • Inventarisatie Aalter (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Cranenpoel

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kraenepoel met omgevende laan en Villa Kraenepoel

Beschrijving

Toegankelijk via overluifeld houten hek. Grote villa opgetrokken op een verhevenheid met uitzicht op de zogenaamde Kranepoel. Gebouwd in Normandische stijl met imitatie-vakwerk in de geveltoppen en daterend van 1902. Pseudovakwerk, voornamelijk in overstek boven driezijdige uitbouw van achtergevel en in dakkapellen. Afgedekt met zadeldak (leien) met decoratieve verwerking van geometrische versieringsmotieven in verschillende kleuren. Bakstenen gevels op natuurstenen plint met kordons, hoeken negblokken aan muuropeningen. Op de bovenverdieping opvallende sierankers.

Auteurs: Lanclus, Kathleen