Kasteel Loveld

Alternatieve naam Kasteel van Aalter

• Actualisatie Aalter (actualisaties: 27-05-2008 - 14-06-2008).
  • Adrescontrole Aalter (adrescontroles: 02-08-2008 - 02-11-2008).
  • Inventarisatie Aalter (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Aalter

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Kasteel van Aalter", thans zogenaamd "Kasteel Loveld". Kasteel op L-vormig grondplan in ruime aangelegde tuin; gebouwd in opdracht van graaf Karel de Hemricourt de Grunne (burgemeester van Aalter van 1921 tot 1932) in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau. Opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leiendak (twee zolderverdiepingen) in een vereenvoudigde classicerende "franse stijl".

Mooi interieur in Lodewijk XVI-stijl met geschilderde houten lambrizeringen en marmeren schouwen in de verschillende kamers (hal, bibliotheek, salons, eetkamer) naar verluidt afkomstig van het kasteel in Laval (Frankrijk), eigendom van de familie de Montalembert (echtgenote de Grunne).

Auteurs: Lanclus, Kathleen