Hoeve Mannegaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mannegaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve "Mannegaarde"

Beschrijving

Gedeeltelijk omgracht samen met het goed zogenaamd Nobelstede ernaast. Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met niskapelletjes.

Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Zes houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling (voor 1968 vernieuwd naar oud model) en groengeschilderde luiken. Licht getoogde deur met bovenlicht in derde travee. Goed bewaard interieur met eiken zoldering met moerbalken en grote schouwen. Ten westen, stallen en schuur met gewitte gevel op gepikte plint; oude kern aangepast in de 19de eeuw. Hoger opgetrokken schuurgedeelte met rechthoekige inrijpoort. Rood-witgeschilderde staldeuren en vensterluiken.

Afzonderlijk schuurtje met in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoort, gelegen ten zuidwesten, achter de stallen. Ten noorden, groot bakhuis met gewitte gevels op gepikte plint onder mank zadeldak met aanleunend ovengedeelte. Koepelvormig bakstenen hondenhok, gewit op gepikte plint.

Auteurs: Lanclus, Kathleen