erfgoedobject

Goed ten Bosschen

bouwkundig element
ID
34667
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34667

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Bosschen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Bosschen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ten Bosschen" of "Bossengoede". Foncier van de heerlijkheid van Bossengoede bestaand uit lenen van het Land van de Woestijne. Reeds vroeg vermeld als een "behuisde hofstede, rondom bewald, komende met een dreef tot op de straat"; minstens opklimmend tot de 15de eeuw. Sedert 1765 bewoont de familie Blomme de hoeve. Ongeveer de helft van de walgrachten werd in de jaren 1960 gedempt.

Ten noorden, boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Gevel in de jaren 1930 gecementeerd en voorzien van nieuwe rechthoekige vensters met persiennes en gelijkaardige rechthoekige deur. Interieur. Woonkamer (links van voordeur) met oude schoorsteen, geschilderde balken, moerbalk met rolwerk als slofversiering. In kamer links daarvan, eveneens behouden balkenzoldering.

Ten oosten, dwarsschuur van tien traveeën met verankerde witgekalkte gevels onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met ongeveer centraal de rechthoekige inrijpoort. Ten westen, witgekalkt bakhuis, manke puntgevel van voorhal afgewerkt met muurvlechtingen.

  • STOCKMAN L., De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 26, 1975, p. 193-194.
  • VERHOUSTRAATE A., Leenroerig overzicht van Aalter II, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 15, 1964, p. 250-253.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Goed ten Bosschen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34667 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.