Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve ten zuidwesten van het begraasde erf met boomgaard, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Van de straat gescheiden door gracht. Gesmeed ijzeren hek (jaren 1930) tussen bakstenen pijlers, rechts met getralied niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Woongedeelte (links) van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts aanleunende schuur-stal onder doorlopend zadeldak.

Witgekalkte gevel op gepikte plint met rechthoekige houten kozijnen voorzien van vernieuwd houtwerk (roedeverdeling) en groen-witte luiken. Getoogde deur in groengeschilderde uitspringende bakstenen omlijsting op neuten en met waterlijst. Aflijnende tandlijst met dropmotief vermoedelijk later aangebracht. Rechts, schuur en stalvleugel met vroegere inrijpoort aangepast tot garage.

Interieur. In huiskamer, bewaarde zolderbalken met versierde moerbalk. Schouwboezem met twee mazieren, herbouwd. Opkamer boven kelder. In twee slaapkamers eveneens versierde moerbalk.

Ten westen, varkensstal, oude kern, met houten ankers, circa 1930 aangepast en vergroot.

Auteurs: Lanclus, Kathleen