Burgerhuis Zwart Verken

Beschrijving

Diephuis met halsgevel, twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen); volgens bouwaanvraag van 1777 voor "eenen nieuwen gevel" met dubbelhuisopstand.

Bakstenen voorgevel met steekboogvormige bovenvensters in vlakke bakstenen omlijsting, op arduinen onderdorpels. Geveltop met centraal schouderboogvenster onder gebogen arduinen druiplijst en verbonden met gedicht luikgat in omlijsting met oren en neuten, eveneens onder druiplijst; de flankerende blinde oculi komen echter niet voor op bouwaanvraag. Zandstenen topaflijning door middel van vleugelstukken en bekronend pseudo-fronton boven verweerde cartouche met jaartal 1777.

Begane grond met arduinen bekleding, gedeeltelijk verbouwd: middensteekboogdeur verplaatst naar rechtertravee; geprofileerde Lodewijk XV-omlijsting op neuten, versierde sluitsteen en gebogen druiplijst met horizontale aanzetten. Recent winkelraam.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 131.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde