Classicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalter
Deelgemeente Aalter
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 6, Aalter (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalter (actualisaties: 27-05-2008 - 14-06-2008).
  • Adrescontrole Aalter (adrescontroles: 02-08-2008 - 02-11-2008).
  • Inventarisatie Aalter (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 30-01-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit herenhuis werd in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl in opdracht van de laatste baljuw van het Land van de Woestijne.

Historiek

Dit herenhuis in classicistische stijl werd vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw door G. Bogaert, baljuw van het Land van de Woestijne, Woeste en Weibroek en Biesem van 1787 tot 1796. De woning vervulde later de functie van burgemeesterswoning, dokterswoning en handelswoning.

Beschrijving

De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De traveeën met licht getoogde vensters worden geritmeerd door verticaal doorlopende omlijstingen met oren. De benedenvensters zijn aangepast en gevat in een arduinen omlijsting. In de rechter traveeën werd in 1914 naar ontwerp van aannemer C. Vanaverbeke een tweedelig winkelraam in arduinen omlijsting geplaatst met opschrift "HOR DE WULF - JOORIS" (de toenmalige eigenaars). De penanten van de deurtravee en de hoekpenanten zijn verfraaid met paneelversiering. De drie middentraveeën worden bekroond door een driehoekig fronton rustend op vier Lodewijk XVI-consoles onder het aflijnende hoofdgestel. Het fronton is voorzien van een oculus met guirlandes en is bekroond met een ijzeren windvaan. Een arduinen classicistische omlijsting accentueert de centrale rechthoekige deur met sierlijk ijzeren bovenlicht. De deur is toegankelijk via drie trappen.

In de verankerde linkerzijgevel wijzen sporen van muurvlechtingen op een oudere kern van één bouwlaag met vier gedichte zoldervensters. Links van het huis geeft een ijzeren tuinhek toegang tot een achterliggende tuin. De beschilderde bakstenen achtergevel heeft eenvoudige getoogde vensters.

Het huis vertoont een typische plattegrond van een 18de-eeuws dubbelhuis met aan weerszij van de hal en het trappenhuis twee achter elkaar gelegen kamers. Het interieur bewaart verscheidene schouwen uit de 18de eeuw, gestucte plafonds met moerbalken en paneeldeuren uit de 18de eeuw. De hal werd in 1914 voorzien van een portaal verfraaid met geëtst glas met florale motieven, ten behoeve van de winkel rechts van de deur. Er staat een fraaie, vermoedelijk begin 19de-eeuwse trap met gietijzeren trappaal. De rechterkamer met 18de-eeuwse schouwmantel is verder voorzien van stucversiering en flankerende vaste kasten. De linkerkamer aan de straatkant is naar verluidt voorzien van een opschrift met vermelding "JULES BORELE GEBOREN TOT GENT 29J. TAPISSIER 1846". Deze kamer is door deuren met fraaie glasramen verbonden met de volgende kamer, die in 1928 geheel gelambriseerd en heringericht werd in art-decostijl. Onder laatst genoemde kamer bevindt zich een kelder met twee tongewelven.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/115.1, Stationsstraat 4: 18de-eeuws herenhuis. (LANCLUS K., 1998)

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1998

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Aalter)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.