erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
34712
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34712

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dit herenhuis werd in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl in opdracht van de laatste baljuw van het Land van de Woestijne.

Historiek

Dit herenhuis in classicistische stijl werd vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw door G. Bogaert, baljuw van het Land van de Woestijne, Woeste en Weibroek en Biesem van 1787 tot 1796. De woning vervulde later de functie van burgemeesterswoning, dokterswoning en handelswoning.

Beschrijving

De oorspronkelijk bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De traveeën met licht getoogde vensters worden geritmeerd door verticaal doorlopende omlijstingen met oren. De benedenvensters zijn aangepast en gevat in een arduinen omlijsting. In de rechter traveeën werd in 1914 naar ontwerp van aannemer C. Vanaverbeke een tweedelig winkelraam in arduinen omlijsting geplaatst met opschrift "HOR DE WULF - JOORIS" (de toenmalige eigenaars). De penanten van de deurtravee en de hoekpenanten zijn verfraaid met paneelversiering. De drie middentraveeën worden bekroond door een driehoekig fronton rustend op vier Lodewijk XVI-consoles onder het aflijnende hoofdgestel. Het fronton is voorzien van een oculus met guirlandes en is bekroond met een ijzeren windvaan. Een arduinen classicistische omlijsting accentueert de centrale rechthoekige deur met sierlijk ijzeren bovenlicht. De deur is toegankelijk via drie trappen.

In de verankerde linkerzijgevel wijzen sporen van muurvlechtingen op een oudere kern van één bouwlaag met vier gedichte zoldervensters. Links van het huis geeft een ijzeren tuinhek toegang tot een achterliggende tuin. De beschilderde bakstenen achtergevel heeft eenvoudige getoogde vensters.

Het huis vertoont een typische plattegrond van een 18de-eeuws dubbelhuis met aan weerszij van de hal en het trappenhuis twee achter elkaar gelegen kamers. Het interieur bewaart verscheidene schouwen uit de 18de eeuw, gestucte plafonds met moerbalken en paneeldeuren uit de 18de eeuw. De hal werd in 1914 voorzien van een portaal verfraaid met geëtst glas met florale motieven, ten behoeve van de winkel rechts van de deur. Er staat een fraaie, vermoedelijk begin 19de-eeuwse trap met gietijzeren trappaal. De rechterkamer met 18de-eeuwse schouwmantel is verder voorzien van stucversiering en flankerende vaste kasten. De linkerkamer aan de straatkant is naar verluidt voorzien van een opschrift met vermelding "JULES BORELE GEBOREN TOT GENT 29J. TAPISSIER 1846". Deze kamer is door deuren met fraaie glasramen verbonden met de volgende kamer, die in 1928 geheel gelambriseerd en heringericht werd in art-decostijl. Onder laatstgenoemde kamer bevindt zich een kelder met twee tongewelven.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/115.1, Stationsstraat 4: 18de-eeuws herenhuis. (LANCLUS K., 1998)

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34712 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.