Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl.

Historiek

Dit gebouw werd in 1783-84 opgetrokken in opdracht van Jan-Baptist Roelandts, van 1767 tot 1789 griffier van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid van Woeste en Weibroek. Een document van 1784 vermeldt immers een "onlangs nieuw gebouwt woonhuys" naast het door zijn vader gebouwde woonhuis.

Volgens de huidige eigenaars-bewoners (op het moment van de bescherming in 1998) was het oorspronkelijke huis vijf traveeën breed en was de dubbelhuisopstand bekroond met een driehoekig fronton. Midden 19de eeuw werden de twee rechter traveeën toegevoegd als notariskantoor. In 1925 werd dit deel van het gebouw ten slotte ingericht als afzonderlijk woonhuis.

Beschrijving

Het betreft een fraaie tweegezinswoning van samen zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Het herenhuis is voorzien van een beplant voortuintje met ijzeren afsluiting en hek.

De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. De rechthoekige vensters met witgeschilderd houtwerk zijn gevat in gewitte vlakke omlijstingen met sluitsteen en zijn voorzien van persiennes. De doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters rusten op consooltjes. Het linker huis heeft een fraaie spiegelboogdeur (met trapje) met smeedijzeren waaier in geprofileerde arduinen omlijsting met versierde sleutel en gebogen, gekorniste kroonlijst. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.

Het interieur van het linkerhuis was op het moment van het beschermingsonderzoek niet toegankelijk. Het rechter huis heeft een verzorgd interieur met enkele behouden elementen van de Lodewijk XVI-stijlinrichting, bijvoorbeeld in het lijstwerk. De hal en de gang bezitten een mooie mozaïekvloer met florale motieven en een muurbekleding van geglazuurde tegels, van circa 1925.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/127.1, Stationsstraat 27, 29 : 18de-eeuws herenhuis en ijzeren tuinhek (LANCLUS K., 1998).

Auteurs: Lanclus, Kathleen