Teksten van Classicistisch herenhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34717

Classicistisch herenhuis ()

Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl.

Historiek

Dit gebouw werd in 1783-84 opgetrokken in opdracht van Jan-Baptist Roelandts, van 1767 tot 1789 griffier van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid van Woeste en Weibroek. Een document van 1784 vermeldt immers een "onlangs nieuw gebouwt woonhuys" naast het door zijn vader gebouwde woonhuis.

Volgens de huidige eigenaars-bewoners (op het moment van de bescherming in 1998) was het oorspronkelijke huis vijf traveeën breed en was de dubbelhuisopstand bekroond met een driehoekig fronton. Midden 19de eeuw werden de twee rechter traveeën toegevoegd als notariskantoor. In 1925 werd dit deel van het gebouw ten slotte ingericht als afzonderlijk woonhuis.

Beschrijving

Het betreft een fraaie tweegezinswoning van samen zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Het herenhuis is voorzien van een beplant voortuintje met ijzeren afsluiting en hek.

De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. De rechthoekige vensters met witgeschilderd houtwerk zijn gevat in gewitte vlakke omlijstingen met sluitsteen en zijn voorzien van persiennes. De doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters rusten op consooltjes. Het linker huis heeft een fraaie spiegelboogdeur (met trapje) met smeedijzeren waaier in geprofileerde arduinen omlijsting met versierde sleutel en gebogen, gekorniste kroonlijst. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.

Het interieur van het linkerhuis was op het moment van het beschermingsonderzoek niet toegankelijk. Het rechter huis heeft een verzorgd interieur met enkele behouden elementen van de Lodewijk XVI-stijlinrichting, bijvoorbeeld in het lijstwerk. De hal en de gang bezitten een mooie mozaïekvloer met florale motieven en een muurbekleding van geglazuurde tegels, van circa 1925.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/127.1, Stationsstraat 27, 29 : 18de-eeuws herenhuis en ijzeren tuinhek (LANCLUS K., 1998).

Auteurs:  Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172637 (geraadpleegd op ).


Tweegezinswoning ()

Fraaie tweegezinswoning van samen zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); voorzien van beplant voortuintje met ijzeren afsluiting en hek. Zou in 1783-84 gebouwd zijn in opdracht van J.-B. Roelandts, van 1767 tot 1789 griffier van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid van Woeste en Weibroek.

Beraapte lijstgevel op grijsgeschilderde arduinen plint. Horizontaal geleed door witte puilijst en cordons. Rechthoekige vensters in gewitte vlakke omlijsting met sluitsteen, witgeschilderd houtwerk en persiennes. Doorgetrokken lekdrempels van bovenvensters rustend op consooltjes. Nummer 41 (rechts) met fraaie spiegelboogdeur (+ treden) met waaier in geprofileerde arduinen omlijsting met versierde sleutel en gebogen, gekorniste kroonlijst. Nummer 43. Rechthoekige deur met waaier in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.

  • STOCKMAN L. 1974: Een merkwaardig herenhuis te Aalter, Ons Meetjesland VII.2, 64-66.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/34717 (geraadpleegd op ).