erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
34718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 30-01-1998

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dit herenhuis met omringende tuin werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts in 1774 met typerende gevelordonnantie en bewaard interieur.

Historiek

Dit herenhuis werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts, blijkens archiefdocumenten "een seer schoon ende groot woonhuys ten jaere 1774 nieuwe gebauwt met remisen, stallinghen etc.".

Beschrijving

Het alleenstaande herenhuis is gelegen in een tuin verfraaid met een magnolia en een oude hulst en aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk en een hek tussen bakstenen pijlers.

De beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand is zeven traveeën breed en omvat twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met klokkenstoel. De rechthoekige vensters op lekdrempel zijn gevat in een vlakke omlijsting, op de bovenverdieping van arduin, de benedenvensters, met vernieuwd houtwerk, worden afgesloten door persiennes. Een eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen lijnt de gevel af. De centrale spiegelboogdeur met waaier is gevat in een geprofileerde natuurstenen omlijsting met gebogen waterlijst.

Het huis bezit een intact bewaard interieur in Lodewijk XVI-stijl met een fraaie bordestrap met gesculpteerde trappaal, twee schoorsteenmantels met halfverheven beeldhouwwerk, in het salon met ovaal portretmedaillon van Jozef II en in de eetkamer onder andere met een vijgenmotief, symbool van de keizersgezinden. Fraaie stucplafonds sieren de kamers. Bewaarde dakspanten.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/116.1, Stationsstraat 31 : 18de-eeuws herenhuis (LANCLUS K., 1998).

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34718 (Geraadpleegd op 23-04-2021)