18de-eeuws herenhuis ()

Dit herenhuis met omringende tuin werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts in 1774 met typerende gevelordonnantie en bewaard interieur.

Historiek

Dit herenhuis werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts, blijkens archiefdocumenten "een seer schoon ende groot woonhuys ten jaere 1774 nieuwe gebauwt met remisen, stallinghen etc.".

Beschrijving

Het alleenstaande herenhuis is gelegen in een tuin verfraaid met een magnolia en een oude hulst en aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk en een hek tussen bakstenen pijlers.

De beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand is zeven traveeën breed en omvat twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met klokkenstoel. De rechthoekige vensters op lekdrempel zijn gevat in een vlakke omlijsting, op de bovenverdieping van arduin, de benedenvensters, met vernieuwd houtwerk, worden afgesloten door persiennes. Een eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen lijnt de gevel af. De centrale spiegelboogdeur met waaier is gevat in een geprofileerde natuurstenen omlijsting met gebogen waterlijst.

Het huis bezit een intact bewaard interieur in Lodewijk XVI-stijl met een fraaie bordestrap met gesculpteerde trappaal, twee schoorsteenmantels met halfverheven beeldhouwwerk, in het salon met ovaal portretmedaillon van Jozef II en in de eetkamer onder andere met een vijgenmotief, symbool van de keizersgezinden. Fraaie stucplafonds sieren de kamers. Bewaarde dakspanten.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.01/44001/116.1, Stationsstraat 31 : 18de-eeuws herenhuis (LANCLUS K., 1998).

Auteurs:  Lanclus, Kathleen

Herenhuis ()

Alleenstaand herenhuis met omringende tuin, aan de straatzijde voorzien van ijzeren afsluiting en hekken tussen bakstenen pijlers. Gebouwd in 1774 door baljuw Pieter Roelandts. Beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met klokkenstoel. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op lekdrempel, op begane grond voorzien van persiennes. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Centrale spiegelboogdeur met waaier in geprofileerde natuurstenen omlijsting met gebogen waterlijst.

Mooi interieur in Lodewijk XVI-stijl met behouden trap, twee schoorsteenmantels met half-verheven beeldhouwwerk en stucplafonds.

• STOCKMAN L. 1974: Een merkwaardig herenhuis te Aalter, Ons Meetjesland VII.2, 64-66.