erfgoedobject

Villa Vijfringen met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34755

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vijfringen met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa met tuin gebouwd op de plaats van het oude "Goed te Vijfringen", ressorterend onder de heerlijkheid van Woeste. Ook voormalige hostellerie of herberg aan de oude Brugse heerweg met bijhorende hoeve en brouwerij. Reeds vermeld als hoeve in 1526. In 1780 omschreven als een vervallen hofstede. Circa 1850 bouw van een buitenverblijf door de nieuwe eigenaar professor Haus; in 1938 volledig verbouwd en aangepast in modernistische baksteenstijl, in 1968 opnieuw verbouwd. Toegankelijk via twee beukendreefjes.

  • STOCKMAN L., De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 26, 1975, p. 186-187.
  • VERHOUSTRAETE A., Het Vijfringengoed te Aalter , in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 11, 1960, p. 272-279.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Vijfringen met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.