Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, gelegen in grote tuin met rode beuk aan de straat. Gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse, in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher (Heusden) verhoogd met een bovenverdieping, in het derde kwart van de 20ste eeuw grondig gerestaureerd. Voorheen bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); sedert 1959 witgeschilderd. Rechthoekige benedenvensters met vernieuwde luiken (voor 1950 met rolluiken). Licht getoogde bovenvensters met kleine roedeverdeling (nieuw). Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak. Op bakstenen zijgevel links sporen van vroegere zijtrapgevel van één bouwlaag en gedicht omlijst venster. Rechter zijgevel beraapt.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen