erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenenparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34780

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie, gelegen in grote tuin met bruine beuk aan de straat. Gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse, in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher (Heusden) verhoogd met een bovenverdieping, in het derde kwart van de 20ste eeuw grondig gerestaureerd. Voorheen bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); sedert 1959 witgeschilderd. Rechthoekige benedenvensters met vernieuwde luiken (voor 1950 met rolluiken). Licht getoogde bovenvensters met kleine roedeverdeling (nieuw). Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak. Op bakstenen zijgevel links sporen van vroegere zijtrapgevel van één bouwlaag en gedicht omlijst venster. Rechter zijgevel beraapt.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

pastorietuin

Deels omhaagde pastorietuin met een beeldbepalende bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') in de voortuin en een dicht beboomde siertuin, waarvan het beeld sinds de luchtfoto van 1971 zo goed als onveranderd bleef. In de jaren 1970 werd ten zuiden van de pastorie een klein bakstenen schuurtje onder zadeldak, verbonden met een korte halfhoge muur en twee vierkante hekpijlers, allen zonder erfgoedwaarde, toegevoegd.

 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Hoogveld, Blekkerbos en omgeving

  • Is deel van
    Wingenestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenenparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34780 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.