Oud wethuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud wethuis

• is aangeduid als beschermd monument Oude wethuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bellem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel en kerk van Bellem met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude wethuis

Beschrijving

Zogenaamd Het oude wethuis der heerlijkheid van Bellem. Voor 1800 herberg waar de schepenen van Bellem-Schuurvelde vergaderden. Ook café zogenaamd "Schepenhuis", "Negher", "De Moriaen", "Het Moorken". Later tweegezinswoning. De zes beuken voor het huis werden geveld in 1925. Heden met kleine omhaagde voortuin. Boerenerf met vernieuwde bedrijfsgebouwen naast en achter het woonhuis.

Huis van vijf (?) traveeën met respectievelijk één en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat); gedateerd 1760 op de sluitsteen van de arduinen deuromlijsting. In 1779 nog voorzien van een toren. Vermoedelijk twee rechter traveeën later toegevoegd. Gewitte gevels op gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters met 19de-eeuws houtwerk. Brede centrale spiegelboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting met oren met jaartal 1760; bekronende waterlijst met sluitsteen. Erboven pseudofronton met oeil-de-boeuf. Overkragend zadeldak. Linker zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen. Het rechter gedeelte telt twee kleinere bouwlagen met licht getoogde vensters, op de benedenverdieping beluikt. Sporen van muurvlechtingen in de zijgevel wijzen op een vroegere constructie van slechts één bouwlaag. Links aanbouwsel onder lessenaarsdak.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, band I, p. 120-124.
  • STOCKMAN L., Op bezoek te Bellem, Lotenhulle en Poeke, in Ons Meetjesland, X, 3, 1977, p. 112.