is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
Deze vaststelling was geldig van tot
Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met omhaagde tuin. Vroeger vermeld als een omwalde motte. Een huis voor de pastoor zou door de parochianen "betemmert" zijn in 1632. In 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862. De "wallen" rondom de pastorie werden gevuld in 1865. Voorheen bepleisterde en heden gecementeerde gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met schilddak (pannen). Vensters met afgeronde bovenhoeken. Centraal, licht uitspringend deurrisaliet voorzien van deur met waaier, daterend van na de gevelcementering (20ste eeuw). Bovenverdieping op hoekpenanten afgebakend met Korinthische pilasters.
Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omhaagde pastorietuin, heden ingericht als siertuin met enkele behouden hoogstammige bomen, waaronder een bruine beuk in de voortuin die mogelijk reeds afgebeeld staat op een postkaart van 1906. Op deze postkaart wordt de voortuin tevens door een lagere geschoren haag afgesloten, aangevuld met zes op regelmatige afstand aangeplante Italiaanse populieren.