erfgoedobject

Maria Magdalenakapel

bouwkundig element
ID: 3479   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3479

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Maria Magdalenakapel
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria Magdalenakapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Begijnhof
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalige Maria Magdalenakapel, heden als turnzaal deel uitmakend van de stedelijke gemengde lagere school.

Bakstenen schoolgebouwen gerangschikt rondom grosso modo twee rechthoekige binnenplaatsen; één bouwlaag hoog onder zadel- en schilddaken (mechanische pannen en leien), opgetrokken in de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Huidige kapel met 16de-17de-eeuws uitzicht, op de plaats van een vroegere kapel van 1305 die verwoest werd in 1580 tijdens de godsdiensttroebelen.

Heden hoekpand van de straat Klein Begijnhof en de Kanunnik De Deckerstraat. Sober verankerd en beschilderd éénbeukig gebouw van baksteen op gepikte afgeschuinde sokkel van zandsteen; zadeldak met scherpe helling (nok parallel aan de straat, leien); tot 1823 voorzien van een kleine dakruiter. Behouden zandstenen hoekblokken en markerende doorlopende druiplijst. Noord- en zuidpuntgevels met schouderstukken, zandstenen kraag- en dekstenen en speklagen in de top. Zuidpuntgevel (aan straatzijde) voorzien van twee latere korfboogvensters; ijzeren roedeverdeling. Hoekbeeld met jaartal 1823-1936, "Eeuwfeest der Noordschool, bestuurder Velkger herdacht".

In de oostelijke zijgevel van vier traveeën gedrukte tudorboogvormige vensters in zandstenen omlijstingen met kwarthol beloop, onder doorlopende omgebogen waterlijst; onderdorpels aansluitend bij de doorlopende lijst. In de zuidelijke voorpuntgevel bevindt zich een deels gedicht spitsboogvenster met afzaat en gelijkaardige omschrijvende waterlijst. Deels vernieuwde begane grond met recente muuropening. Ingebouwde lange gevel ten westen.

Interieur. Zichtbare trekstangen, overkluisd door middel van een tongwelf en halfkoepelvormige overwelving boven het koor; fraai uitgewerkte gordelbogen op kraagstenen; omlopend geleed kordon op consoles met nog symmetrische schelp- en loofmotieven; opschrift "ANNO" en "1769" respectievelijk in de oost- en westhoek. Halfronde sluitsteen van het koorgewelf verfraaid door stucreliëf met engelenhoofden en centrale kelk.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Klein Begijnhof

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Maria Magdalenakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3479 (Geraadpleegd op 30-10-2020)